De schilderwerken van Jeroen BoschAan de ene kant is er veel te vertellen over de schilderwerken van Jeroen Bosch. Aan de andere kant is het veel giswerk, net zoals niet alles duidelijk is in de biografie van Jeroen Bosch. Wat wel duidelijk is, is dat Jeroen Bosch in een tijd leefde waarin veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Jeroen Bosch oftewel Jheronimus Bosch leefde in de periode van de renaissance. Columbus ontdekte de nieuwe wereld en de Italiaanse architect, filosoof, schrijver en schilder Leonardo da Vinci liet zijn sporen na.


Foto: "Atelier" van Jeroen Bosch

 

"Atelier" van Jeroen Bosch

De boodschap van Bosch

Dichterbij Jeroen Bosch werd de gotische Sint Jan gebouwd. Een bron van inspiratie voor de schilderwerken van Jeroen Bosch. Jeroen Bosch, die vooral bekend staat om zijn satirische voorstellingen op panelen. Verder staat Jeroen Bosch bekend om de diepere betekenis van het onderwerp en de details in de meesterwerken, zijn schilderijen. Met olieverf weet Jeroen Bosch een verhaal weer te geven met een duidelijke boodschap. Hierin liet Jeroen Bosch duidelijk zijn eigen geloof spreken. Werken met onder andere de mens als slaaf van begeerte en hebzucht, de zondaar die zich diep in de hel bevindt, het laatste oordeel of de heiligen die de weg naar de hemel tonen worden aangevuld met de sterke liefde van Jeroen Bosch voor de natuur. In de schilderwerken van Jeroen Bosch kan elk element gezien worden als een symbool. Naast de heiligen en menselijke figuren spelen demonen en fabelachtige wezens een grote rol in zijn schilderijen.


Wereldmeester

Jeroen Bosch was een vooraanstaand burger en lid van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, waarvoor hij onder andere twee altaarvleugels voor de kapel in de Sint Jan schilderde. Verder kreeg Jeroen Bosch opdrachten van vele grootheden. Zo gaf Filips de Schone van Spanje de opdracht voor het schilderij Laatste Oordeel en Henry III van Nassau waarschijnlijk de opdracht om het schilderij de Tuin Der Lusten te schilderen.In de ban van Jheronimus Bosch

Een diversiteit aan mensen heeft zich proberen te verdiepen in deze meester en zijn werken. Ieder vanuit een ander oogpunt hebben ze hun oordeel proberen te vormen over de schilderwerken van Jeroen Bosch. Creëerde Jeroen Bosch zijn schilderijen en tekeningen uit waanzin, fantasie of schilderde Jeroen Bosch vanuit zijn eigen wondere wereld? Het doel van Jeroen Bosch is in ieder geval bereikt. Vijf eeuwen later laten zijn schilderijen, schetsen en tekeningen de mensen nog steeds diep nadenken en houdt Jeroen Bosch de mensen vandaag de dag nog steeds in zijn greep met zijn bijzondere schilderwerken.Jeroen Bosch bij jouw in de huiskamer?

Foto: Jheronimus Bosch Museum

Wil je ook een schilderij van Jeroen Bosch in je huis- of slaapkamer hebben? Je kunt kiezen uit honderden variaties van posters en lijsten om je leefomgeving te sieren met één van de mooie schilderwerken van Jeroen Bosch. De site geeft ook voorbeelden weer van het gewenste schilderij in verschillende huiskamer opstellingen. Bekijk hier de mogelijkheden.Foto: Reunie schilderwerken in 2016

 

Reunie van de schilderijen in 2016


Reunie 2016

In de loop der eeuwen zijn er veel schilderwerken van Jeroen Bosch verloren gegaan. Omdat Jeroen Bosch veelal zijn schilderijen niet signeerde zijn er nog maar ongeveer vijfentwintig meesterwerken over die aan Jeroen Bosch zijn toegekend. Tevens zijn er nog een aantal portretten, waarvan men aanneemt dat dit zelfportretten zijn van Jeroen Bosch. Maar weinig is zeker. De schilderijen van Jeroen Bosch hangen in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch. De originele schilderijen hangen echter verspreid over heel de wereld. Het plan is om de schilderijen in 2016 te herenigen in het Jheronimus Bosch Art Center te 's-Hertogenbosch. Een hele klus, maar wel een bijzondere manier om alle werken van Jeroen Bosch weer voor één keer te herenigen en thuis te laten komen. Dit allemaal voor de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch.

De schilderijen van Jeroen Bosch

De schilderwerken van Jeroen Bosch hangen verspreid over heel de wereld. Meer informatie over het schilderij en waar het originele schilderij te bezichtigen is, komt bij de vergrote afbeelding in beeld, wanneer er op de afbeelding wordt geklikt. Wil je ook een creatie van Jeroen Bosch in je woonkamer?

Ga verder naar Jheronimus Bosch Art Center vanaf De schilderwerken van Jeroen Bosch