Restauraties aan vestingwerken


Foto: Restauraties aan vestingwerken - Doorsnede stadswal

Naar aanleiding van het beste 'Europese restauratieproject 2010', werd er op 24 november 2010 een plaquette onthuld op Bastion Maria. De prijswinnaars zijn door de Europese Commissie en Europa Nostra gekozen uit de beste Europese restauratieprojecten op het gebied van architectuur, landschap en archeologisch erfgoed. Mede door de restauraties aan vestingwerken wordt er in 's-Hertogenbosch veel gedaan aan het behoud van de historie van de stad. Naast deze restauraties zijn er nog onder andere de vele inspanningen aan cultuurhistorie en de restauraties aan monumentale panden. Dit heeft eraan bijgedragen dat 's-Hertogenbosch in het jaar 2005 werd uitgeroepen tot vestingstad van Europa!


Foto: Restauraties aan vestingwerken

 

Restauraties aan vestingwerken

Restauratieplan

De middeleeuwse stad 's-Hertogenbosch wordt flink onder handen genomen als het om de restauraties aan vestingwerken gaat. Door middel van veel ar- cheologisch onderzoek komen we meer te weten over de geschiedenis. Het bijzondere aan dit restauratie- plan is dat de archeologen een grote rol spelen. Het doel is namelijk om de archeologische vondsten zo min mogelijk aan te tasten. En de toevoegingen die worden aangebracht moeten geïnspireerd zijn op de historische vondsten of moeten op een natuurlijke manier samen kunnen vloeien.

Foto: Bastionder

 

Bastionder

Bastionder

Het Bastionder in zo'n project ontworpen door de ar- chitecten Marc van Roosmalen en Marlene van Gessel. Hier komen vele mensen om kennis te maken met een stuk geschiedenis van de vestingstad. Hier heeft men de kans om een stuk muur en rondeel uit de middel- eeuwen te bewonderen. Ook is er gezocht naar een samenspel tussen geschiedenis, natuur en de eigen- tijdse vormgeving. Doordat men heeft gekozen voor een hellend grasdak welke samenvloeit met het overige groen in zijn directe omgeving, valt het Bastionder nauwelijks op. Aan de zijde van Het Bos- sche Broek heeft men gekozen voor schuin voor- over staande glazen gevelvlakken. Het driehoekige grasdak heeft een overstek welke in combinatie met de glazen gevel er voor zorgt dat er goed en duidelijk zicht is.
Tevens vormt het Bastionder een informatiecentrum, aansluitensd aan de vestingroute (Binnendieze rondvaart) is een film te zien over vestingstad 's-Hertogenbosch en wordt er kennis gemaakt met de Boze Griet!Foto: Kruisbroedershekel

 

Kruisbroedershekel

Kruisbroedershekel

Rond 2005 kreeg de Binnendieze een nieuwe doorgang tussen Parklaan en Spinhuiswal. Tijdens de werkzaamheden werd er een 16e eeuws stadspoortje gevonden. De nieuwe Kruisbroedershekel vervangt de oude kleinere hekel op het begin van de Spinhuiswal. Hier stroomt het water van de Binnendieze de stad in en uit. Om de flora en fauna in stand te houden zijn de binnenzijde van de wanden en de plafonds opgebouwd uit stenen ribben met daar tussenin houten panelen. Een architectonisch hoogstandje door de twee meter dikke 16e eeuwse stadsmuur. De karakteristieke gewelven zijn geïnspireerd op de historische togen. Staatssecretaris Remkes opende in 2002 deze nieuwe Kruisbroedershekel.

Ga verder naar Rederij Wolthuis - Vesting rondvaart vanaf Restauraties aan vestingwerken