Melina Mercouri initiatiefneemster Culturele Hoofdstad van Europa


Foto: Melina Mercouri

Amalia (Amalia - Maria) Mercouri bekend als Melina Mercouri, een vrouw met een opmerkelijke uitstraling die veel invloed heeft gehad over de hele wereld. Niet alleen als actrice en zangeres wist ze de mensen te beroeren en inspireren. Ook op het gebied van culturele belangen in de politiek wist ze mede door haar persoonlijkheid en overredingskracht de mensen te overtuigen.


In de spotlight

Foto: Melina Mercouri - Jules Dassin

 

M. Mercouri samen met Jules Dassin

Melina Mercouri (Melína Merkoúri) werd op 18 oktober 1920 geboren in Athene en op 73 jarige leeftijd overleed zij in New York op 6 maart 1994. Haar grootvader Spyridon Mercouris was eerder burgemeester van Athene, haar vader Stamatis Mercouris was lid van het Parlement. In 1944 rondde zij de theaterschool in Athene af en was getrouwd met Panos Harokopos van 1941 tot 1962. Rond de jaren vijftig vertrok M. Mercouri naar Parijs en kwam terug naar Athene in 1955. Naast het toneel was zij voor het eerst op het witte doek te zien in de film Stella in 1955. Niet in de prijzen gevallen op het Filmfestival van Cannes in 1956, maar wel veel lof en een ontmoeting met Jules Dassin, haar toekomstige echtgenoot. De Amerikaanse filmregisseur Jules Dassin werd geboren in Connecticut op 18 december 1911 en is op 96 jarige leeftijd overleden op 31 maart 2008 in Athene. De film Never on Sunday waar Melina de rol van Ilya speelde werd geregisseerd door Jules Dassin. Een internationaal succes! Op het Filmfestival van Cannes in 1960 kreeg Melina Mercouri dan ook de award voor beste actrice. Meerdere films volgde waaronder Phaedra (1962) en Topkapi (1964) waar ze genomineerd was voor de golden globe award voor beste actrice. Jules Dassin en Melina Mercouri zijn in 1966 in het huwelijksbootje gestapt en woonde afwisselend in New York en Parijs. In 1971 schreef ze haar biografie: "I was born Greek"


Foto: 2PASOK (Panellinio Sosialistikó Kínima)

 

PASOK (Panellinio Sosialistikó Kínima)

Politiek

Niet alleen was ze een geweldige actrice. Mercouri zette zich in als activist tijdens het Griekse militaire bewind oftewel de Griekse Junta van 1967 tot en met 1974. Ze reisde heel de wereld over, gaf toespraken, concerten en interviews om strijd te voeren tegen het dictorale regime. Toen in 1974 Griekenland opnieuw democratisch werd, keerde ze direct terug. Ze hielp mee met de oprichting van de nieuwe socialistische partij PASOK (Panellinio Sosialistikó Kínima) van Georgios Papandreu. Waar ze in 1977 volksvertegenwoordigster in het parlement werd. In 1981 won PASOK de verkiezingen en Melina Mercouri werd de eerste vrouwelijke minister van Cultuur, Jeugd en Sport. Door te praten met grote Europese Politieke leiders wist ze een onuitwisbaar stempel te drukken op het Griekse cultuurbeleid.
Foto: Parthenon Marbles - British Museum

 

Parthenon Marbles in het British Museum

Ze pleitte voor de terugkeer van de Parthenon Marbles, de beelden, metopen en friezen van de Parthenon-tempelde, die van Athene werden gehaald door Thomas Bruce en deel uitmaken van het British Museum. In afwachting van de terugkeer hield Mercouri een internationale wedstrijd voor de bouw van het nieuwe Akropolis Museum welke uiteindelijk werd ontworpen door Bernard Tschumi. Eind 2007 werden de eerste oudheden naar de voet van Tafelberg in Athene gebracht en vonden hun onderkomen in het met glas en beton uitgevoerde Akropolis Museum. De Parthenon Marbles konden toen helaas niet verenigd worden met de overige historische schatten.Foto: Melina Mercouri - L'œillet Rouge

 

M. Mercouri - L'œillet Rouge

Culturele Hoofdstad van Europa

Een van de grote successen was het voorstellen van de oprichting van European City of Culture binnen het kader van cultuurbeleid van de Europese Unie in 1983. De eerste stap wat Europese landen op het gebied van kunst en cultuur met elkaar zou gaan verenigingen. Door haar gedrevenheid, passie, doorzettingsvermogen en mensen bewust te laten worden van het belang en de meerwaarde die cultuur te bieden heeft aan de samenleving, zorgde ze ervoor dat Athene tot eerste European City of Culture in 1985 verkozen werd. Sindsdien wordt er ieder jaar door de Raad van de Europese Unie een Culturele Hoofdstad van Europa gekozen. In 1999 werd European City of Culture veranderd in European Capital of Culture oftewel Culturele Hoofdstad van Europa.
Mercouri zat niet stil, om de Griekse cultuur vrij toegankelijk voor iedereen te maken stelde ze onder andere gratis toegang tot musea voor, ze organiseerde tentoonstellingen met Griekse kunst en cultureel erfgoed over heel de wereld, ze gaf haar volledige steun aan het restaureren van bijzondere bouwwerken en aan de voltooiing van de Concertzaal van Athene (Megaron Mousikis Athinon). PASOK verloor de verkiezingen in 1989. Maar ze kwamen terug in 1993 waar Melina haar rol als vrouwelijke minister van Cultuur wederom vervulde, jammer genoeg voor korte duur. Haar ogen waren nu gericht op een cultureel park in de Egeïsche Zee, verder richtte ze zich op het onderwijs om cultuur in het lesprogramma te verweven.

Ga verder naar Culturele Hoofdstad van Europa vanaf Melina Mercouri - Culturele Hoofdstad van Europa