Culturele Hoofdstad 2018BrabantStad is kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa in 2018

In 2018 levert Nederland, net als Malta, de Culturele Hoofdstad van Europa. De stad die de titel krijgt, verzorgt een jaar lang een cultureel programma voor bezoekers uit heel Europa. Doel van Europese Culturele Hoofdsteden is de rijkdom en verscheidenheid van de Europese culturen uit te dragen en er voor te zorgen dat Europeanen elkaar beter leren kennen. BrabantStad biedt zich aan als hoofdpodium: Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en het ommeland (de provincie) zijn samen kandidaat onder de noemer 2018Brabant. ’s-Hertogenbosch kan namens dit samenwerkingsverband de officiële inschrijving verzorgen.


De Griekse Melina Mercouri, actrice, zangeres, schrijfster en politica, was het brein achter de eerste titel Culturele Hoofdstad van Europa. Als vrouwelijke minister van cultuur stelde zij in 1983 dit initiatief voor aan de Europese Unie. In 1985 werd Athene als eerste verkozen tot Culturele hoofdstad van Europa. Sindsdien wordt er elk jaar door het Europees Parlement een Culturele Hoofdstad van Europa gekozen. Met het doel om samenwerking op het gebied van cultuur te versterken, de interculturele dialoog te bevorderen en de Europese steden te promoten.


BrabantStad 2018

Het Europees Parlement in Brussel heeft kenbaar gemaakt dat alleen afzonderlijke steden zich aan kunnen melden voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Om aan deze wensen te voldoen zal 's-Hertogenbosch zich kandidaat stellen als onderdeel van BrabantStad. Het voornemen: “Samen investeren in Brabant”, komt hierdoor niet ten einde. Het netwerk van de vijf steden staat samen sterk met een goed plan en diverse campagnes voor de titel Culturele Hoofdstad 2018. Door de combinatie van stedelijkheid, groen, bereikbaarheid, innovatie en cultuur te bundelen. De kracht van cultuur wordt uit de techniek, kunst, design en innovatie gehaald om zo de economie te versterken. Martijn Sanders is aangesteld als artistiek leider van 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa. Hij zal de leiding nemen in het initiatief om culturele rijkdom te bundelen en te bekrachtigen, wat moet leiden tot een volwaardig programma voor dit prestigieuze culturele evenement.


Foto: Reunie schilderwerken in 2016

 

Reünie van de schilderijen van Jeroen Bosch - 2016

Den Bosch als onderdeel van BrabantStad

Den Bosch maakt samen met overige steden die BrabantStad vormen een goede kans mee te doen aan het internationale programma van Culturele Hoofdstad 2018. In 2005 is 's-Hertogenbosch uitgeroepen tot vestingstad van Europa. In 2010 was Den Bosch de Hoofdstad van de Smaak en organiseerde daarbij onder andere vele culturele evenementen die de stad zeer smaakmakend maakte! Daarnaast organiseert ‘s-Hertogenbosch in 2016 het Jheronimus Bosch jaar. Het Jheronimus Bosch jaar in 2016 staat in het teken van de 500ste sterfdag van de beroemde Bossche schilder Jeroen Bosch. Met voornemens op internationale samenwerking om de herdenking van 500 jaar Jeroen Bosch tot een nationaal en internationaal succes te maken.

Een aanloop op Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Door de samenwerking met de culturele instellingen wordt er op diverse manieren het thema van Jheronimus Bosch 500 tot uiting gebracht. Met de oprichting van Stichting Jheronimus Bosch 500 in september 2009 stonden er diverse evenementen op het programma. Waaronder het Bosch Diner op de markt in mei 2010 dat samen ging met Hoofdstad van de Smaak 2010. Naar een periode waarin de Bossche schilder aan de hand van fabelachtige wezens en symbolen een duidelijke boodschap in zijn meesterlijke schilderwerken wist te creëren. Daarnaast is een start gemaakt aan de jaarlijks terugkerende evenementen, waaronder Bosch Parade. In juni 2010 werd een combinatie van kunst en cultureel erfgoed, de Binnendieze, samen gebracht en vormden de eerste editie van Bosch Parade.Hoe dan ook zal 's-Hertogenbosch als onderdeel van BrabantStad2018 samen met haar Brabantse makers en culturele instellingen de komende jaren zorgen voor internationale bekendheid en zal het in de loop der jaren een groei doormaken zowel op economisch, toeristisch als op cultureel gebied. Een goede doorstart voor de titel: Culturele Hoofdstad van Europa 2018!

Ga verder naar Melina Mercouri initiatiefneemster Culturele Hoofdstad van Europa vanaf Culturele Hoofdstad 2018