Architectuur Den Bosch, schoonheid in de variëteit


Architectuur Den Bosch, de variëteit, de sporen uit de geschiedenis en de uitdagingen die architecten de afgelopen jaren in 's-Hertogenbosch zijn aangegaan. Er zijn twee hoofdlijnen die de architectuur Den Bosch kent, de oude Bossche binnenstad waar vele honderden historische gebouwen en monumentale panden staan in verschillende architectonische stijlen en de nieuwe architectuur waar de architect duidelijk zijn stempel op heeft achter gelaten. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe "centrum" oftewel het Paleiskwartier.


Recente architectuur


Foto: Paleiskwartier

 

Paleiskwartier

 

Het Paleiskwartier heeft een fraai stukje moderne architectuur door onder andere Riva, Armada en het Paleis van Justitie. De horeca, winkels, kunst en cultuur brengen leven in de duurzame architectuur die hoort bij dit grote project. Het doel van dit staaltje architectuur Den Bosch? Voor 2012 een nieuwe binnenstad creëren, waar men makkelijk kan wonen, werken en parkeren.

Foto: Provinciehuis

 

Provinciehuis

 

Een iets ouder project, maar één die we zeker niet over het hoofd willen zien als we het over de architectuur Den Bosch hebben, is het Provinciehuis. Het Provin- ciehuis, waarbij de architect met de uitstraling van de architectuur iets duidelijk wil overbrengen, is van ver te bewonderen en de gevel is 's avonds mooi verlicht!

Foto: Bolwoningen

 

Bolwoningen

 

Den Bosch is met zijn architectuur vaker in het nieuws geweest, misschien weet je het nog wel, het bouwen van de bolwoningen jaren geleden.. De welbekende vijftig bolwoningen met hun opvallende architectuur staan in de Maaspoort, gelegen in het noorden van Den Bosch. Niet alleen hebben de woningen een uitzonderlijke vorm maar ze zijn ook nog milieuvriendelijk.

Foto: Stadskantoor

 

Stadskantoor

 

Twee gebouwen verbonden door moderne architectuur deels op de locatie van het voormalige kei- zershof. Het stadskantoor, heeft een toegevoegde waarde voor de architectuur Den Bosch. Door een sterk, maar open contrast met de historische binnenstad. De architect Dirk Jan Postel heeft een combinatie van open, dyna- misch, duurzaam, modern en historisch weten te verwezen- lijken met een andere kijk op de Binnendieze.

Foto: Gele geluidswal A2

 

Verbreding A2

 

Door de jaren heen heeft

's-Hertogenbosch heeft verschil- lende uitzonderlijke projecten gehad, met een grote diversiteit wat architectuur betreft. Het meest actuele prestigieuze archi- tectuur Den Bosch project is de verbreding van de A2. De infra- structuur A2 en de A59 zijn flink onder handen genomen. Door deze grote werkzaamheden en resultaten laat men zien dat er niet alleen gewerkt wordt aan de bouwkundige aspecten.

...

Historische gebouwen en monumenten in de binnenstad

In het centrum is veel architectuur te bekennen. Zo zijn er de vele historische gebouwen die op de lijst van beschermde rijksmonumenten staan. In totaal zijn er zo’n 550 rijksmonumenten in 's-Hertogenbosch. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft ook nog eens tweehonderd twintig gemeentelijke monumenten en twintig locaties die een archeologisch monument zijn die daarmee een belangrijk onderdeel vormen van de architectuur Den Bosch. Daarnaast bestaan er nog talloze beschermde stads- en dorpsgezichten, waaronder de Binnendieze.


In de binnenstad zijn de diverse stijlen in de architectuur Den Bosch duidelijk herkenbaar aan de buitenzijde van de panden. Denk maar aan de gotische Sint Jan met haar Romaanse toren, de neogotische bouwwerken, het Zwanenbroedershuis en het stadhuis welke in Hollands classicisme is uitgevoerd. Het winkelwoonhuis aan de markt "De Kleine Winst" heeft een gevel uitgevoerd in eclectische bouwstijl. Dit is het pand waar de beroemde schilder Jeroen Bosch is opgegroeid, maar of hij hier ook geboren is?


Culturele instellingen in historische gebouwen en monumentale panden

De meeste musea, theaters en concertzalen zijn gevestigd in een historisch gebouw en tevens rijksmonument. Beleef cultuur in diverse vormen in panden met een hoge cultuurhistorische waarde!


Foto: Stadhuis

 

Stadhuis

 

Als we één pand niet mogen vergeten in de architectuur Den Bosch dan is het wel het stadhuis aan de markt. Van stenen huis uit de 13e eeuw tot een stadhuis in Hollands classicisme. De hui- zen die later werden gebouwd langs dit stenen huis, met aan de linkerzijde ‘De Gaffel’ en aan de rechter zijde ‘Het Huys van Sint Claes’, vormden later onderdeel van het huidige stadhuis. Het stadhuis, zowel het exterieur als interieur is een kunstwerk opzich.

Foto: Sigarenfabriek Willem II

Sigarenfabriek

Willem II

 

De sigarenfabriek Willem II is gegrondvest in het jaar 1897 door Goulmy & Baar. De voor- malige sigarenfabriek staat als een hoeksteen op de Bosch- dijkstraat. Tegenwoordig in ge- bruik door het W2 Poppodium en W2 Popcollectief. De vooruitstre- vende Goulmy & Baar gaven opdracht voor een voor die tijd zeer modern gebouw, zowel architectonisch gezien als voor de voorzieningen in het pand.

Foto: Orangerie

 

Orangerie

 

De huidige Orangerie kennen we tegenwoordig als een prachtige locatie met veel sfeer waar diverse soorten evenementen en entertainment plaatsvinden. In de volksmond heette de St. Josephkerk ook wel de ‘Paterskerk’, waar iedereen altijd welkom was. Maar wie hebben zo'n grote invloed gehad in Den Bosch en hebben hun sporen achter gelaten in dit neogotische staaltje architectuur in de binnenstad.


Foto: Brabanthallen

 

Brabanthallen

 

Van oude Bossche veemarkt- hallen naar de huidige Brabant- hallen in Den Bosch. Het complex heeft altijd al een belangrijke rol in Den Bosch gespeeld. Zo heeft het ervoor gezorgd dat er veel veranderde in het straatbeeld. En niet alleen door de komst van de hallen... Tegenwoordig is hier al- tijd wel een evenement te bele- ven. Van (sport)evenementen, beurzen, markten, presentaties, congressen, concerten, feesten tot de welbekende dancepartys.

Foto: The Talent Factory

 

De Talent Factory

 

Aan de Dieze in Den Bosch ligt evenementencentrum De Talent Factory, waar de monumentale industriële locatie zorgt voor een sfeerverhogende werking. De metaal- en ijzergieterij van de firma Johann George Dufay & Zn heeft vandaag de dag een cul- tuurhistorische waarde. De fa- briek die van grote waarde voor de industrialisatie van Den Bosch was, voorziet Den Bosch tegen- woordig van een stukje cultuur welke zich in diverse vormen uit.

Overige culturele instellingen:


Meer informatie over architectuur Den Bosch en de geschiedenis van de verschillende panden kun je vinden bij de desbetreffende culturele instelling.

 

Jheronimus Bosch Art Center Voormalige Sint Jacobskerk

 

BHIC

de Citadel

 

Verkadefabriek

Voormalige koekjesfabriek

 

Stichting de Muzerije

Voormalig Paleis

 

Muziekcentrum de Toonzaal Voormalige Bossche Synagoge

 

Cultureel Platform Azijnfabriek Voormalige Sint Jacobskerk

 

 


Foto: Uilenburg

Uilenburg

De Uilenburg staat niet alleen bekend om de gezellige terrassen en evenementen waarbij de gevestigde horeca een groot aandeel heeft. De Uilenburg kenmerkt zich ook door de Binnendieze, het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, de smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes, monumentale panden en de sfeer en charme die deze authentieke wijk uitstraalt. Een wijk met een rijke geschiedenis, een plek bij uitstek om een bijzondere wandeling te maken door de pittoreske straatjes of om lekker te eten en te borrelen tussen de monumentale panden.
Ga verder naar Bosschenaren houden van... vanaf Architectuur Den Bosch, schoonheid in de variëteit